Neeme Järvi uued CD-d on plaaditurul ja meedias menukad

13. november 2012.

Mitu Neeme Järvi poolt viimasel ajal salvestatud ja ilmunud heliplaati on leidnud suurema tähelepanu rahvusvahelises meedias ning tõusnud esiplaanile ka plaadimüügi edetabelis. Juttu tuleb inglise firma Chandos plaatidest, kus salves inglaste klassiku Hubert Parry orkestri- ja kooriteosed, Pjotr Tšaikovski “Uinuva kaunitari” muusika ning Camille Saint-Saënsi orkestrilooming.

Hubert Parry (1848-1918) orkestri- ja kooriteoste plaat (Works  for Chorus and Orchestra, Chandos 10740) on salvestatud BBC Walesi Rahvusorkestri ja kooriga ning sisaldab endas meistri vähemtuntud teoseid ning isegi esmaplaadistusi. BBC Music Magazine’i detsembrinumbri andmeil saame kinnitada, et nimetatud CD on Ühendkuningriigi parimini müüdud klassikaplaatide (Official Classical Chart) kümne parema hulgas ja võtnud seal uustulnukana oktoobrikuise seisuga 9. koha.

Plaadi väljaandmist on toetanud Parry muusika suure austajana Tema Kuninglik Kõrgus Walesi prints Charles, kes on kirjutanud plaadibukletile ka eessõna. Chandos on valinud Parry CD oma novembrikuu plaadiks. Plaadikavas on sellised teosed nagu “The Glories of Our Blood and State”, “Te Deum” (“Coronation”), “Magnificat”, “England”, “The Birds of Aristophanes” ja “Jerusalem” originaalorkestratsioonis. Walesi rahvusorkestriga soleerib sopran Amanda Roocroft. Plaaditutvustuse juures märgitakse ka, et Neeme Järvi tähistas tänavu oma 75. sünnipäeva ning samas 30 aasta pikkust koostööd firmaga Chandos.

Juba detsembrikuu algul saadab Chandos müügile Neeme Järvi uue plaadi Tšaikovski balleti “Uinuv kaunitar” muusikaga, see on firma registris numbriga CHSA 5113 (2 plaati), mis salvestatud Bergeni Filharmooniaorkestriga Norras (viiulisolistiks James Ehnes). Samas sarjas on tulemas vastavalt 2013. ja 2014. aastal ka Tšaikovski “Luikede järve” ja “Pähklipureja” muusika. Suvel andis Chandos välja spetsiaalse kaheplaadilise läbilõikealbumi Neeme Järvi ja Chandose 30-aastase koostöö märgiks.

Harukordset meediatähelepanu on leidnud Neeme Järvi poolt salvestatud CD Camille Saint-Saënsi esimese loomeperioodi orkestrimuusikast, tehtud koos Šoti Kuningliku  Rahvusorkestriga, solistiks orkestri kontsertmeister Maya Iwabuchi (CHSA 5104). Plaadil on kümme orkestrioopust, sellelgi helilooja vähemtuntud loomingut. Suvel ilmunud CD kohta on väga kiitvaid arvustusi (viie tärniga hinnetega) avaldanud The Independent ja The Guardian, ajakirja Gramophone septembrinumber, BBC Music Magazine hindas selle augustikuu parimaks orkestriplaadiks, häid ja tungivalt soovitavaid hinnanguid on ilmunud ka veebiväljaandeis Classicalsource, SA-CD.net, International Record Review, Classical Lost and Found jmt.