Kultuurisild Tallinnast Peterburi

20. november 2012.

Käesolev nädal on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri jaoks mitmekordselt tähtis. Lisaks iganädalasele kontserdile Estonia kontserdisaalis esinetakse laupäeval sama kavaga ka Peterburi Filharmoonia Suures saalis. Viimati mängiti seal Neeme Järvi juhatusel aastal 1979. Neeme Järvi: “See on üks paremaid ja prestiižsemaid kontserdisaale maailmas, kõik orkestrid ja dirigendid tahavad seal esineda.” Mihkel Poll annab oma esimese kontserdi ERSO resideeriva artistina, kokku esitab ta käesoleval hooajal koos ERSOga kolm Eesti heliloojate klaverikontserti (Artur Lemba, Eduard Tubina ning esiettekandena Helena Tulve teose). Neljapäevasel kontserdil antakse Neeme Järvile üle Eesti Muusikanõukogu 2012. aasta interpretatsioonipreemia.

Maestro Neeme Järvi ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester on alustanud proove kavaga, millega neljapäeval antakse kontsert Tallinnas ja laupäeval Peterburis. Repertuaar nendel kontsertidel on kõike muud kui tagasihoidlik. Peateoseks on Šostakovitši kuulus Viies sümfoonia, mille triumfaalne esiettekanne kolmveerand sajandit tagasi Jevgeni Mravinski juhatusel toimus just Leningradi Filharmoonia Suures saalis. Sel samal 1937. aastal Tallinnas sündis aga Neeme Järvi, kellest hiljem Leningradi konservatooriumis sai Mravinski enda õpilane. Neeme Järvi: “Üliõpilasena Leningradis käisin ma kõigil Šostakovitši sümfooniate esiettekannetel.”

Kontserdi avateoseks on Tšaikovski “Pidulik kroonimismarss”, mis on loodud tsaar Aleksander III kroonimispidustusteks ning sellele järgneb Artur Lemba I klaverikontsert. Neeme Järvi: “Lemba oli erakordne kuju Eesti muusikas. Ta õppis möödunud sajandi algul Peterburi konservatooriumis ja oli suurepärane pianist. Tallinna-ajast mäletan teda ka isiklikult. Tema muusika on meloodiline ja romantiline, Glazunovi stiilis.”

Solistina teeb oma Peterburi-debüüdi pianist Mihkel Poll, kes käesoleval hooajal on ERSO resideeriv artist. Praegu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Londoni Guildhalli Muusika- ja Draamakoolis õppiv Poll pälvis sel aastal Guildhalli kooli Wigmore Recital Prize’i ning andis Londoni kuulsas Wigmore Hallis väga edukaks kujunenud debüütkontserdi, mis “hinnates Londoni publiku tulihingeliste aplauside järgi, õnnestus suurepäraselt.” Mitmed kohalviibinud muusikakriitikud tunnustasid “Polli julgust valida suhteliselt keeruline kava ja ennustasid talle suurt tulevikku.” (Silver Tambur, Eesti Päevaleht, 19.06.2012). Lisaks Euroopa riikidele on arvukate konkursside võitja andnud menukad soolokontserdid ka New Yorgis ja Washingtonis.

Kontserdil antakse maestro Neeme Järvile üle Eesti Muusikanõukogu 2012. aasta interpretatsioonipreemia. Muusikapreemiate laureaadid kuulutati välja rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril.

Täpsem kontserdiinfo: https://www.erso.ee/?concert=tallinn-%e2%80%93-st-peterburg