Paavo Järvi dirigeerib taas Berliini Filharmoonia suures saalis

31. oktoober 2012.

Dirigent Paavo Järvi, kel on Saksamaal kaks oma orkestrit ja Pariisis veel üks, juhatab täna ja homme ka külalisena veel üht saksa sümfooniaorkestrit ning tänane kontsert toimub kuulsas Berliini Filharmoonia saalis.

Orkestriks, mida Paavo Järvi külalisena dirigeerib, on kolmandat korda Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (DSO), ja tema kaks külaliskontserti leiavad aset täna Berliinis ja homme Kasselis sealses Linnahallis.

Kava on mõlemal õhtul sama: taani klassiku Carl Nielseni Sümfoonia nr 1, Max Bruchi Viiulikontsert nr 1, kus solistiks Janine Jansen, ja Paul Hindemithi „Sümfoonilised metamorfoosid“. Meie sajandi Euroopa üks noorema põlvkonna tippviiuldajaid hollandlanna Janine Jansen on Paavo Järvi partneriks olnud juba palju kordi. Ka DSO koduleht meenutab Paavo Järvi ja Janine Janseni suurt edu nende koostöös, mis nähtavalt algas 2009. aastal Salzburgi festivalil. Sakslastele omase põhjalikkusega tutvustab orkestri koduleht ka Paavo senist edu saksa orkestrite ees ja saksa muusikaklassikaga ning Järvide kogu dirigentide perekonda. Ja oma isa Neeme Järvi jälgedes on nii Paavo kui Kristjan Järvi sageli tutvustanud kohati teenimatult varju jäänud suurepärase taani helilooja Carl Nielseni loomingut.

Paul Hindemithi tuntud orkestrioopust algpealkirjaga „Sümfoonilised metamorfoosid Carl Maria von Weberi teemadel“ (1940) tuleb siin eraldi esile tuua, sest just Paul Hindemithi loomingu ja saksa muusika klassikalise pärandi teeneka tutvustamise eest maailmas vääris Paavo Järvi septembrikuul Hindemithi sünnilinnalt Hanault helilooja nimelise preemia vääringus 10 tuhat eurot. Paavo läheb preemiat vastu võtma pidulikul tseremoonial Hanau Kongressipargis 24. novembril. 

Paavo Järvil on juba nädala pärast, 7. ja 8. novembril, juhatada uus kava Pariisis Pleyeli saalis Orchestre de Paris’ ees ning enamvähem sama kavaga (Ravel, Mozart, Dutilleux, Stravinski) lähevad orkester ja nende Eesti maestro pikemale Saksamaa ja Šveitsi turneele 12. – 21. novembril.