Dirigent Olari Elts juhatab Ameerika Ühendriikides, Soomes, Suurbritannias ja Saksamaal

11. oktoober 2012.

Dirigent Olari Elts juhatab selle hooajapoole lõpuni kolme kava Soomes, äsja möödusid tal kontserdid Ameerika Ühendriikides Milwaukees ning järgmisel kuul on tal rohkesti tööd Briti saartel. Kahte kava juhatab Elts ka ERSO ees.

Meie noorema põlve nimekamaid dirigente Olari Elts on sügishooajal kenasti hõivatud. Kui Elts Helsingi Linnaorkestri peakülalisdirigendina oli avanud orkestri hooaja põhjanaabrite uues Musiikkitalos 5. ja 6. septembril, juhatas ta seejärel septembri lõpul ka ERSO peakülalisdirigendina „Kuldse klassika“ kava Claude Debussy ja Maurice Raveli muusikaga Eestis, sai rahvusvahelisel muusikapäeval Eesti Kultuurkapitali aastaauhinna ning pidi seejärel kohe lendama üle ookeani Ameerika Ühendriikidesse.

Täpselt kuu aega pärast Helsingit, 5. ja 6. oktoobril dirigeeris Olari Elts Milwaukee sümfooniaorkestri kaht kontserti Milwaukees Marcus Centeri Uihlein Hallis, saades väga hea kriitika osaliseks: kavas olid Debussy „Fauni pärastlõuna“, Raveli „Hispaania rapsoodia“ ja „Shéhérazade“ ning Debussy „Ibéria“, solistiks  Kanada sopran Karen Wierzba, kes on varemgi koos Eltsiga üles astunud. Reedesele kontserdile järgnes kõigi kontserdil osalejatega „Friday Talkback“.

17. ja 18. oktoobril juhatab Olari Elts sel hooajal juba teist korda Helsingi Linnaorkestri kontserte Musiikkitalos. Soome publikule, kelle hulgas Eesti dirigent on väga populaarne, on kindlasti põnevaks uudiseks ukrainlase Valentin Silvestrovi muusika, kava algab Silvestrovi teosega „The Messenger“ (1997) keelpillidele ja klaverile. Jätkatakse siingi kuldse klassikaga, sest kõlavad Wolfgang Amadeus Mozarti Sümfoonia nr 40 ning Pjotr Tšaikovski Sümfoonia nr 6 („Pateetiline“).

8. novembril on Olari Elts taas ERSO ees Tallinnas ning alustades Robert Schumanni noorpõlveteose, lõpetamata jäänud „Zwickau sümfooniaga“ g-moll, toob Elts välja päris põneva uudise, filmiheliloojana väga tuntud ameeriklase John Williamsi fagotikontserdi „Viis püha puud“ („The Five Sacred Trees“) Peeter Sarapuuga solistina ning lõpetab õhtu Ludwig van Beethoveni II sümfooniaga.

Novembri teisel poolel juhatab Elts kolme kontserti Briti saartel, algul mainekat Birminghami sümfooniaorkestrit, kes meil just 16. oktoobril ka Tallinnas külaliskontserdi annab. Seejärel on Eltsil novembri lõpul kaks esinemist Šoti kammerorkestriga Edinburgh’s ja Glasgow’s ning detsembri esimese nädala viibib ta juba Saksamaal Weimaris, kus Eesti dirigendi solistiks tuleb kuulus klarnetist Sabine Meyer. Ning seejärel naaseb Olari Elts sel hooajal juba kolmandat korda Soome, koos Tapiola Sinfonietta ja Kalle Randaluga kantakse Espoos ette Mozarti ja Arnold Schönbergi kava.