Paavo Järvi hooaja algused Frankfurdis, Pariisis ja Bremenis

13. september 2012.

Dirigent Paavo Järvi, kolme orkestri kunstiline juht, on alustanud juba uut hooaega Frankfurtis, järgnemas avakontserdid Pariisis ja septembri lõpul ka Bremenis. Tal tuleb töine septembrikuu kokku üheteistkümne kontserdiga neljas linnas. Nii Frankfurtis kui Pariisis on tema kava solistiks tipp-pianist Lang Lang.

6. ja 7. septembri kontsertidega alustas Paavo Järvi oma seitsmendat hooaega Frankfurdi hr-Sinfonieorchester’i ees. Õhtud toimusid orkestri residentsis Alte Operi Suures saalis. Hooaja avateos oli oma Saksa heliloojalt, Jörg Widmanni põnev oopus klaasharmoonikale ja orkestrile pealkirjaga „Armonica“ aastast 2007. Selle solistina on astunud mitmel pool üles Christa Schönfeldinger. Hiinast pärit noor tähtpianist Lang Lang oli avakava magnetiks, mängides Sergei Prokofjevi Klaverikontserdi nr 3. Kava teises pooles kõlas Sergei Rahmaninovi Sümfoonia nr 3.

7. septembri kontserdi kandis otse üle Hesseni Ringhäälingu kultuuriprogramm ‘hr 2’, seda korratakse eetris veel 18. septembril.

8. septembri õhtuks oli hr-Sinfonieorchester jõudnud Itaaliasse Lago Maggiore kaldal asuva Stresa mainekale muusikafestivalile. Stresa Kongresside Palees mängiti kava eelmise hooaja varamust: Johannes Brahmsi „Traagiline avamäng“, Robert Schumanni Klaverikontsert, solistiks noor grusiinlanna Khatia Buniatišvili, ja Franz Schuberti „Suur sümfoonia“ C-duur. Orkester võeti siin väga hästi vastu juba 2009. aasta festivalil ning samaviisi nüüdki.

Saades vaid paar päeva Pariisi tulekuks uue kavaga Orchestre de Paris’ ette, juhatab Paavo Järvi siin esinduslikus Salle Pleyelis alustuseks prantsuse muusikat: koguni kaht Francis Poulenci teost, „Stabat Mater“ ja „Litanies à la vierge noire“ . Mõlemaid oli meilgi õnn kuulda Paavo juhatusel juba Pärnus Järvi Suvefestivali avakontserdil. „Stabat Materi“ solistiks tuleb nimekas sopran Patricia Petibon (Pärnus oli solistiks Aile Asszonyi) ja laulab orkestri oma koor. Ja ka Pariisi tuleb Prokofjevi populaarset Klaverikontserti nr 3 mängima Lang Lang. Kava teises pooles esitatakse ka Igor Stravinski balletisüit „Tulilind“. Kontserdi otseülekannet on võimalik jälgida aadressidelt http://www.citedelamusiquelive.tv/  ja http://liveweb.arte.tv/. Esimeselt aadressilt saab vaadata ka Paavo Järvi ja Orchestre de Paris’ varasemate kontsertide salvestusi, samuti Kristjan Järvi atraktiivset kava selle orkestriga 20. juunil.

Orchestre de Paris’ hooaja avakontserdid toimuvad 12., 13. ja 16. septembril, viimane pühapäevane kava läheb ilma Prokofjevi Klaverikontserdita. See on Paavo Järvile kolmanda hooaja algus Pariisis.

19., 20. ja 22. septembril juhatab Paavo Pariisis teist kava, milles valdavalt Antonín Dvořáki looming, tema „Sümfoonilised variatsioonid“ ja Sümfoonia nr 8, ning Ludwig van Beethoveni Klaverikontsert nr 3 Rudolf Buchbinderiga solistina.

Deutsche Kammerphilharmonie’ uut hooaega Bremenis alustab Paavo Järvi kontsertidega 27. ja 28. septembril esindussaalis Die Glocke, avades mõlemal õhtul kava Erkki-Sven Tüüri kolmikoopusega „Action. Passion. Illusion“. Seejärel viib ta kammerfilharmoonikud ka Bonni Beethoveni festivalile, kus nende festivalikavas 30. septembril Beethovenhalles on veel Tüüri „Questions…“ Hilliard Ensemble’i kaastegevusel.