ERSO pressiteade

04. juuli 2012.

ERSO tähistab kontserdiga “Suur suvine kohtumine. Sõbrad“ Neeme Järvi 75. juubelisünnipäeva. Lisaväärtusteks on maestro äsjailmunud duubelCD plaadifirmalt Chandos, Kalju Suure temaatiline fotonäitus ning ERSO uhiuus maailmaklassi kuuluv timpanikomplekt.

7. juunil tähistas 75. juubelisünnipäeva armastatud dirigent Neeme Järvi, kes on olnud kauaaegne ERSO, Estonia teatri, Göteborgi, Detroiti ja New Jersey sümfooniaorkestri ja Šoti Rahvusorkestri peadirigent ning on juhatanud kõiki maailma tipporkestreid. Praegu on maestro kõrvuti ERSOga ka Haagi Residentie-orkestri ning Orchestre de la Suisse Romande‘i peadirigent ja kunstiline juht.

5. juulil annavad Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Neeme Järvi Estonia kontserdisaalis maestro juubelile pühendatud kontserdi “Suur suvine kohtumine. Sõbrad”. Suvisel galal pakutakse kerget ning rõõmsameelset kava, kus J. Straussi, Rossini, Weberi ja Suppé teoste kõrval tuleb ettekandele Tšaikovski kuulus I klaverikontsert Neeme Järvi kauaaegse lavapartneri, aprillis Eesti publiku südamed vallutanud Aleksandr Markovitši soleerimisel.

Estonia kontserdisaali jalutuskoridoris saab nautida Kalju Suure fotonäitust “Neeme Järvi 75“. Eesti ühe tippfotograafi ligi 70 fotot annavad meeleoluka ülevaate tema kohtumistest maestro Neeme Järviga.

Neeme Järvi juubeli puhul andis briti plaadifirma Chandos välja duubelCD “Highlights from a remarkable 30-year recording career“, mis annab ülevaate maestro salvestustest Šoti Rahvusorkestri, Bergeni ja BBC filharmooniaorkestri, Londoni, Detroiti ja Chicago sümfooniaorkestri ning Londoni Philharmonia Orchestraga. Maailma ühe enim plaadistanud dirigendina on Neeme Järvi salvestanud muusikat ligi 450 plaadile, neist kolmandiku koostöös Chandosega. Juubelihinnaga plaadid müügil 5. juulil Estonia kontserdisaalis!

Esimest korda demonstreeritakse kontserdil ERSO uut, maailmaklassi kuuluvat timpanikomplekti, mis vahetas välja orkestri senised, 35 aastat tagasi Leningradist soetatud timpanid. ERSO pillipark on täienenud instrumentide võrra, mida kasutavad sellised tipporkestrid nagu Londoni ja Los Angelese filharmooniaorkester, Pariisi Ooperi orkester jpt. ERSO tänab toetuse eest Kultuuriministeeriumit.