ERSO pani Jõhvis plahvatama võimsa laengu

07. märts 2012.

Eelmisel neljapäeval kõlas Jõhvi kontserdimajas Anu Tali ja Eesti riikliku sümfooniaorkestri (ERSO) esituses kontsert “Kuldne klassika”.

Eesti üks muusikalisi visiitkaarte, dirigent Anu Tali ütles pärast kontserti, et ERSO on teda rõõmustanud äärmise paindlikkuse ja musikaalsusega. “Kodus on alati hea olla, aga eriti hea on, kui tunned end siin oodatud olevat. Meil on olnud ERSO rahvaga tore koos olla – otsides Tšaikovski ja Chopini kõlamaailma. Orkestris on uusi noori mängijaid mitu, nad on väga head ja tase tõuseb iga päevaga. On tunne, et orkestril on ees uus tõusulaine. Tundub, et ka osalised ise aduvad seda,” ütles Tali.

Dirigendi sõnul kõlas kontserdil nimele vastavalt ka tegelikkuses päris kuldne klassika.

“Tšaikovski Viies oma kuulsa metsasarve soologa teises osas on legend omaette, aga ka Chopini klaverikontserdid. Eestlased ei tea eriti, et Jõhvis kõlanud Chopini II klaverikontserdi solist Ivari Ilja on vahest kuulsamaid eestlasi maailma muusikas, keda on soovinud lavapartneriks sellised maailma lauljad nagu Irina Arhipova ja Dmitri Hvorostovski. Eesti kontserdilaval näeb teda harvemini ja seda õnnelikum olen, et just minul õnnestus temaga mängida. Ta on üks huvitavamaid isiksusi Eesti muusikas, tundlik ja läbinisti intelligentne interpreet, kellega on nii laval kui lavaväliselt huvitav koos olla,” rääkis Tali.

Kohtla-Järve kunstide kooli klaveriõpetaja Asta Jugaste nimetas ERSO kontserti vapustavaks. “Olin suisa vaimustuses dirigent Talist. Niivõrd habras, paindlik ja samas nii võimas noor naine, kes paneb terve suure orkestri nii hästi ja sünkroonis koos kõlama – nii rohkete kõlavärvidega. Ei kujuta ette, et ükski meesdirigent oleks nii tundlikult üles leidnud kõik Chopini detailid,” ütles Jugaste.