Rootsi muusika kõneles filmis tema eest

14. september 2011.

Katrin Laur täitis oma filmiga „Roots, sada aastat sõda ja muusikat” tühimiku meie kultuuriloos, jutustades suurmehest, kelle saatus oli tema rahva jaoks unustuse hõlma määranud.

Kodumaisest muusikast veidigi aimust omav inimene teab, et oli selline inimene nagu Olav Roots, kes mitmekülgse muusikuna mängis klaverit, juhatas koore ja orkestreid ning kirjutas uut muusikat. Aga kuna tema kirjutatud muusika läks nõukaajal keelu alla, siis oli kuidagi raske Rootsi asetada meie muusika suurkujude panteonile. Polnud nagu sellist kohta. Katrin Laur tegi selle.
Muidugi mitte üksi. Teatavasti mängis ERSO Arvo Volmeri juhatusel Olav Rootsi sajandaks sünniaastapäevaks helilooja teoseid ja need salvestused puhusid elu sisse ka filmile. Filme heliloojatest, kus peategelasest kõnelevad sõnade asemel teoste helid, on tehtud varemgi ja tehakse tulevikus. Ent see tehnoloogia pole kergete killast, tegemist on peene kunstiga, mis kõnealusel juhul õnnestunud moel korda läks.

Muidugi oli filmis ka sõnu ja needki olid põnevaks looks liidetud. Colombia muusikute meenutused sellest, kuidas Olav Roots nende rahvuslikku muusikakultuuri müüri ehitas, olid liigutavad. Kõik see peegeldas Eesti arenguid, kuidas noore kultuuri esindaja Roots aitab esimesi samme teha ühel teisel rahval, kes on ta enda hulka kutsunud.

http://www.epl.ee/news/kultuur/rootsi-muusika-koneles-filmis-tema-eest.d?id=57721300