ERSO esituses kõlab Pärdi esimene ja Tüüri uusim orkestriteos

01. märts 2011.

ERSO ja orkestri esimene külalisdirigent Olari Elts valmistuvad reedeseks väga eriliseks ja vastutusrikkaks kontserdiks, kus ettekandele tulevad maailmas tuntuimate Eesti heliloojate Arvo Pärdi ja Erkki-Sven Tüüri teosed ning kõlavad kaks Eesti esiettekannet. Üks neist on Erkki-Sven Tüüri möödunud aastal valminud ning Suurbritannias ja Saksamaal väga positiivset kriitikat pälvinud VIII sümfoonia. Teine on Viktor Ullmanni klaverikontsert, milles soleerib rahvusvaheliste konkursside võitja Herbert Schuch. Ullmann on üks neist, kelle elu lõppes tema juudi päritolu tõttu Auschwitzis, ning kelle looming on viimastel kümnenditel üha sagedamini kõlanud maailma kontserdilavadel.

Kontsert algab aga varase Arvo Pärdiga – ettekandele tuleb tema esimene oluline orkestriteos “Nekroloog” aastast 1960. Helilooja on teose kaassõnaks öelnud: “See oli nekroloog maailmale, mitte mingitele kindlatele ohvritele, ei kommunismi ega fašismi omadele, vaid hoopis seoses ühe palju suurema ohvriga. See oli mõeldud kogu maailmale koos selle ideoloogiaga. Ja sellest nullpunktist said alguse minu otsingud: tõe järele, selguse järele. Tegelikult, nagu ma praegu aru saan, otsisin ma siis Jumalat.”

Euroraadio vahendusel saavad kontserdist osa kuulajad üle maailma. ERSO on Euroraadio eksklusiivses maailma nimekaid orkestreid tutvustavas sarjas “à la carte” osalenud alates 2005. aastast. Seekordne kontsert kuulub programmi “Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011”.