Neeme Järvi: inimesel peab maailmas huvitav olema

07. september 2010.

Te juhatate ju endiselt täna siin, homme seal, maailma eri otstes, kuidas ühildate ERSO peadirigendi ametit muude töödega?
ERSO on minu lemmikorkester, ma tulen alati hea meelega oma kodumaale ja teen oma tööd siin, aga mul on kalender siiski väga täis ja ma ei saa neid asju ära jätta, mis mul enne juba lubatud olid. Kui mul juba need Berliini filharmoonikud või Londoni sümfoonia on, siis ma ei hakka neile ju ära ütlema. Ma rohkem seon end projektidega.

ERSO saab tänu teile veel rahvusvahelisemaks?
Nagu ma tänases proovis nägin ja kuulsin: see on ikka maailmaorkester. Täiesti priima maailmaorkester! Kuhugi poleks häbi minna sellise orkestriga. Nii head tulemust Mahleriga nagu täna proovis, ei ole ma mujal kuulnudki! ERSO on Eesti lipulaev.

Te ütlesite meie lehele augustis, et kui teil liiga palju vaba aega tekib, siis hakkab igalt poolt valutama. Kas ka seetõttu on teil kogu aeg kalender täis?
Jah, töö ja hobi ja kõik kokku. Oleneb, kui huvitav mul on. Kui ikka inimesel on huvitav elada maailmas, siis ta teeb seda, mis tal huvitav teha on. Aga tervisele hakkab muidugi ületöötamine. Mis on ületöö? Ületöö on siis, kui sa asjatult kasutad oma aega. Aga kui sa asjalikult kasutad oma aega, siis see ei ole tervisele sugugi ohtlik.

Kuidas te puhttehniliselt seda korraldate? Eestis olete seni Pärnus peatunud.
Ma viin seda ellu nii, et hea planeerimine aitab kõvasti. Tuleb lihtsalt paika panna prioriteedid, teada, kus midagi toimub. Aga ma arvan, et seda orkestrit, ERSOt, tuleb maailma viia ja käia ka sellega Eestit esindamas. See on ainus riiklik sümfooniaorkester Eestis. Mõnel maal on kümme, Saksamaal näiteks.

Ikkagi, teist saab ka mõneks ajaks tallinlane.
Jah, ma kindlasti hakkan siis elama mingis korteris või majas. Minu aeg siin on ju kuus-seitse nädalat, eks siis ülejäänud aeg jälle pakime kohvreid ja käime mujal maailmas.

http://www.postimees.ee/?id=309544