Dirigent Juha Kangas annetab kontserdi honorari ERKF-i Peeter Lilje fondi

19. november 2009.

PRESSITEADE, 19.11.2009

Soome dirigent Juha Kangas annetab oma reedel, 20. novembril koos ERSO ja pianist Kalle Randaluga antava kontserdi honorari Eesti Rahvuskultuuri Fondi Peeter Lilje fondi.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri endise peadirigendi Peeter Lilje fondi algatajaks 1998. aastal oli ERSO. Peeter Lilje fond toetab interpretatsioonikunsti. Juha Kangas on fondi annetanud korduvalt, viimati 2003. aastal. Lisaks üksikisikutele on annetusi teinud ka mitmed Eesti muusikaorganisatsioonid. Aastatel 2002–2009 on fondist eraldatud 16 stipendiumit kogusummas 106 000 krooni. 

Peeter Lilje (1950–1993) lõpetas Tallinna konservatooriumi koorijuhtimise erialal 1974. aastal ja õppis samas Roman Matsovi juhendamisel orkestridirigeerimist ning Leningradi konservatooriumi 1980. aastal orkestridirigendina Arvīds ja Marīs Jansonsi juhendamisel. 1975–93 töötas ta dirigendina Estonia teatris. ERSO ees debüteeris 1976. aastal Tubina IX sümfoonia esiettekandega. Koostöö ERSOga kestis tema elu lõpuni, aastail 1980–90 oli ta orkestri peadirigent. 1990–93 töötas Soomes Oulu Linnaorkestri peadirigendina.

Juha Kangas on üks tuntumaid Põhjamaade dirigente, Kesk-Põhjamaa Kammerorkestri asutaja ja kauaaegne peadirigent (1972–2008). Alates 2001. aastast on Juha Kangas Turu Filharmoonia orkestri esimene külalisdirigent, lisaks teeb ta tihedat koostööd mitmete Soome ja Baltimaade orkestritega.

Juha Kangas on meenutanud oma esimest kohtumist Peeter Liljega 1989. aastal Soomes Kokkolas, kuhu ta kutsus Peeter Lilje Kesk-Põhjamaa Kammerorkestrit juhatama: „Igaüks on ehk kogenud seda imelikku tunnet, et kohtad inimest esimest korda, aga tundub, nagu oleksid temaga ammu tuttav. /…/ Just sellist Brahmsi-dirigenti olime igatsenud! Peeter teadis täpselt, mida tahab, ja sai orkestri kohe endaga kaasa, kuigi tema soome keel ei olnud siis veel nii hea. Aga see polnudki oluline – ta käed kõnelesid. Tal oli väga selge löök ja hea juhatamistehnika. Mäletan, et küsisin luba istuda orkestri taga, et näeksin, kuidas ta juhatab – mul oli sealt palju õppida.“

20. novembril kell 19 Estonia kontserdisaalis:

Mozart – “Kuus saksa tantsu”, Klaverikontsert nr 22 Es-duur
Beethoven – Sümfoonia nr 8 F-duur
Solist Kalle Randalu (klaver)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent Juha Kangas (Soome)