Tüüri “Illuminatio” kõlab Eestis esmakordselt

18. veebruar 2009.

20. veebruaril tuleb Estonia kontserdisaalis Eesti esiettekandele Erkki-Sven Tüüri vioolakontsert "Illuminatio".

Eesti Riikliku sümfooniaorkestri külalissolistiks on tippmees vioolakunstnike hulgast Lars Anders Tomter Norrast ning orkestrit juhatab selle esimene külalisdirigent Olari Elts.

Tüüri uue kontsertteose "Illuminatio" maailmaesiettekanne toimus mullu oktoobris Taanis, kus Vladimir Ziva juhatusel mängis Lõuna-Jüütimaa Sümfooniaorkester, solistiks esmaesitajana Lars Anders Tomter. Taani orkester, samuti meie ERSO, Põhja-Saksa Raadio orkester Hannoveris ja Lille’i Rahvusorkester Prantsusmaal on teose kaastellijad.

Oslo Muusikaakadeemia professor, maailmalavadel väga kuulus Lars Anders Tomter mängib uut teost meilgi itaalia meistri Gasparo da Salò vioolal, mis on pärit 1590. aastast.

Erkki-Sven Tüür ütleb oma teose kohta: "Muusika on siin mitmete mu varasemate orkestriteostega võrreldes akvarelsem, palju on mängu ülemhelidel. Teatud efektide järeleproovimiseks sai kirjutamise ajaks koguni vioola koju laenatud… Sisemise valguse otsimine on Vioolakontserdi üks märksõnu, sellest ka pealkiri. See valgus, mis ilmub helitöö esimestes taktides, on nagu kauge nägemus, mille suunas saab alguse tervet teost läbiv teekond."

Kõrvuti Tüüri uusteosega juhatab Olari Elts veel Brahmsi "Traagilist avamängu", Haydni Sümfooniat nr 104 ("London") ning Sibeliuse poeemi "Toonela luik" (eepose "Kalevala" aineil).