ERSO tutvustab reedel oma USA reisi kava

25. veebruar 2009.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester mängib oma esmakordsel USA kontserdireisil kahte erinevat kava, millest esimest tutvustati kodupublikule 6. veebruaril, neist teine kõlab Tallinnas aga veel reede õhtul.

27. veebruaril seisab ERSO ees maestro Eri Klas ning ettekandel on Arvo Pärdi "Cantus Benjamin Britteni mälestuseks", Sergei Rahmaninovi II klaverikontsert ning Jean Sibeliuse II sümfoonia.

Rahmaninovi II klaverikontserdi solistiks on andekas noor USA pianist Joyce Yang. Lõuna-Koreast pärit ja end Van Cliburni konkursil Texases hiilgavalt näidanud Joyce on rahvusvaheliselt juba hästi tuntud, kuigi õpib veel Juilliardi Koolis New Yorgis. Ta on klaverisolistiks ERSO turnee kõigil 18 kontserdil USAs.

Kontserdi avab Arvo Pärdi pühendus 20. sajandi kuulsamale inglise heliloojale Benjamin Brittenile, loodud 1977. aasta algul pärast helilooja lahkumist. Just Eri Klas juhatas teose tookordset esiettekannet ERSO ees Tallinnas.

Soomlaste suurima helilooja Jean Sibeliuse 1902. aastal valminud Teine sümfoonia on tema loomingus populaarseim. On leitud, et see eriliselt kaunis teos kajastab Soome tulevikulootusi ja võitlust oma vabaduse eest tsaarirežiimi vastu. Eri Klas on ka seda teost palju kordi dirigeerinud.

ERSO külalisreisil juhatab Eri Klas Ühendriikides seda kava kokku kümnel õhtul.