PRESSITEADE: Klassikalise muusika ajakiri Gramophone valis taas ERSO CD väljapaistvamate uute plaatide hulka

09. oktoober 2007.

Suvehakul ilmunud CD Ester Mägi orkestrimuusikaga Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO), dirigentide Arvo Volmeri ja Mihkel Kütsoni ning solistide Ada Kuuseoksa, Mati Mikalai (klaver) ning Tarmo Pajusaare (klarnet) esituses on leidnud tunnustuse maineka klassikalise muusika ajakirja Gramophone’i poolt ning valitud novembrinumbris kümne väljapaistvama uue plaadi hulka. “See on meeldiv ülevaade paljudele tundmatu helilooja Ester Mägi teostest,“ kirjutab ajakiri ja lisab: „Ester Mägi kui ühe Eesti muusika juhtiva figuuri teostes on selle maa rahvamuusika tervendavat hõngu. Selle suurepärase, väga nauditava plaadiga osutavad Eesti esitajad talle austust.“

Helilooja Ester Mägi, keda plaadiarvustuses nimetatakse Eesti muusika esileediks, jäi plaadiga rahule, öeldes et tegu on huvitava kogumiga tema heliloomingu erinevatest aegadest. "Mul on hea meel, et ERSO huvi mu loomingu vastu jätkuvalt püsib ja plaadilt leiab ka kontsertsalvestusi," kõneles Mägi.

Plaadifirma Toccata Classics kaubamärgi all ilmunud heliplaat on koostatud Ester Mägi orkestrimuusika paremikku kuuluvatest teostest nagu „Bukoolika“ (1983), Sümfoonia (1968), Klaverikontsert (1953), Variatsioonid klaverile, klarnetile ja kammerorkestrile (1972) ja Vesper (1998), mis on salvestatud erinevatel aastatel ajavahemikul 1992–2002.

See on juba teine ERSO heliplaat, mis on leidnud esiletõstmist ajakirjas Gramophone. Oktoobrinumbris valiti kümne väljapaistvama uue plaadi hulka Erkki-Sven Tüüri muusikaga CD „Magma“ Paavo Järvi juhatusel (Virgin Classics), mis sai kuu parimaks plaadiks orkestrimuusika kategoorias ka ajakirjas BBC Music Magazine. Rahvusvahelist tunnustust on leidnud veel teisigi ERSO plaate: New York Times nimetas ERSO, dirigent Paavo Järvi, Ellerheina ja RAMi koostöös salvestatud heliplaati “Peer Gynt” (Virgin Classics) 2005. aasta suurimaks üllatajaks klassikalise muusika vallas, märtsis 2006 sai plaat BBC Music Magazine’i auhinna orkestrimuusika kategoorias; 2004. aastal võideti aga Grammy Sibeliuse kantaatide salvestuse eest (tütarlastekoor Ellerhein, RAM, ERSO, dirigent Paavo Järvi; Virgin Classics).