ERSO alustab homme stabiilset hooaega

07. september 2006.

Eile tutvustas Eesti Riiklik Sümfooniaorkester oma uut hooaega, mille üks avalööke toimub laupäeval Kuressaare Spordikeskuses. Orkestri direktori Andres Siitani sõnul on see esindusorkestri 80-aastase ajaloo jooksul esimene kord, kui kollektiiv oma täiskoosseisus annab kontserdi Saaremaal.

Kuuendat hooaega on ERSO peadirigent Peterburis elav Nikolai Aleksejev, viiendat hooaega kuulub kunstilise nõustaja koht Paavo Järvile.

Piletid kallinevad

Järvi on ERSO-le ka kõige enam aidanud tuua rahvusvahelist tunnustust. Siitan tuletas meelde kahe aasta tagust Grammy-võitu ja mullust BBC Music Magazine’i aasta klassikaplaadi tiitlit Griegi muusikaga. Uutest plaadiprojektidest ta ei rääkinud, kuigi orkestril on Paavo Järviga valmimas heliplaat Virgin Classicsile, kus kõlavad Erkki-Sven Tüüri uusimad orkestriteosed.

Nikolai Aleksejev lausus algavat hooaega kommenteerides, et talle meeldib stabiilsus ja see, et ei toimu mingeid järske pöördeid.

Algava hooaja üks suuremaid uudiseid on aga 15–20-protsendiline piletihinna tõus, mis Andres Siitani selgituse kohaselt on vajalik kasvavate kulude katteks ja paremate muusikute solistideks toomisel.

Üks säravamaid väliskülalisi on briti sopran Patricia Rozario, kes oktoobri keskpaigas osaleb Olari Eltsi juhatusel kavas «Schubert & Berio». Samuti oktoobris musitseerib ERSOga tšellist David Geringas, mängides Šostakovitši Teist tšellokontserti. Novembris musitseerivad koos orkestriga isa-poeg Randalud – Kalle ja Kristjan. Detsembris toimuvat ERSO 80. sünnipäeva kontserti juhatab Paavo Järvi ja esitatakse Johannes Brahmsi teoseid.

Eesti muusika küsimus

Küsimus eesti muusika osakaalu kohta ERSO kavades tekitas Andres Siitanis kerge kimbatuse. See on ebamugav küsimus, sest kuigi orkestri direktor kinnitas, et eesti kultuur ja muusika on ERSO tegevuses kesksel kohal, ei saa öelda, et seda väidet täiel määral kinnitaks hooaja kava.