Kihnlased ja ERSO võlusid üksteist võimsal kontserdil

05. juuni 2006.

Kihnlased said laupäeval erakordse muusikasündmuse osaliseks – ERSO andis Kristjan Järvi juhatusel rahvamajas inimestele väga südamliku kontserdi.

“Ma pole mitte kunagi nii võimsat kontserti näinud ega kuulnud,” ütles Kihnu kooli 8. klassi õpilane Tiia vaimustunult. Tema klassiõel Jaanal oli esmakordselt selline tunne, et Kihnu rahvamaja on uhke kontserdisaal, kus sünnib midagi erilist. Kiidusõnadega ei olnud kitsi ükski kontserdikülastaja, inimesed vahetasid kodu poole minnes muljeid, kiites orkestrit, dirigenti ja solisti Tiit Kikast, kes mängis elektriviiulit.

Orkester esitas kihnlastele kava Eduard Tubina rahvamuusika ja -viiside ainetel.

Lõbusa vahejuhtumi tekitas kontserdi esimeste palade ajal koer Palli, kes alguses kuulas muusikat saali tagaosas, aga “Karulaulu” ajal sebis ERSO muusikute vahel ringi, valis nende hulgast välja tšellisti, pani talle käpad põlve peale ja kuulas niiviisi rahulikult kontserti. Ei publik ega muusikud suutnud enam naeru pidada ja kontsert jäeti seetõttu pooleli. Kui 5. klassi tüdruk Pille muusikahuvilise koera tahtis ära viia, tõrkus Palli esialgu kõvasti vastu ega olnud nõus, et tema kontserdielamus niiviisi katkestatakse.

Dirigent Kristjan Järvi ütles, et tal pole mitte kunagi varem kontserdi ajal koer jalge ees ringi jooksnud. “See koeravärk oli kõige tähtsam sündmus – see oli Tubin, kes oma hinge siia saatis,” naeris ta. Järvi kinnitas, et tema jaoks oli see suur sündmus, et ta orkestriga Kihnusse sattus. “Mul oli siin esimesest momendist tunne, et olen vaba, isegi õhk ja õhkkond on siin teistsugused, ” lausus ta.

Muusik Peeter Vähi oli Kihnus jalgrattamatkal ja avastas üllatusega, et saarel on selline kontsert. Aastaid ERSO ja Järviga koos töötanud ning neid Estonia kontserdisaalis nägema harjunud Vähi ütles, et nii eksootilises situatsioonis pole ta varem orkestrit kuulnud. “Isegi laste kilked ja koer lisasid koloriiti ja tekitasid vaba tunde,” lausus ta. Vähi hinnangul valiti Tubina loomingust rahvaviise, mis Kihnusse hästi sobisid.

Eelmine kord 30 aasta eest

Kihnu rahvamaja saal oli pilgeni täis, viimati oli seal nii palju rahvast avamispeol. Inimesed meenutasid ka ERSO viimast, 30 aasta tagust kontserti Kihnu laululaval, mille kohta liigub mitmeid legende. Akkermann ütles, et kuna kontserti talletus on suuline, mäletab rahvas eri asju: ühed teavad, et pille toodi sadamast nelja hobusega, teised räägivad, et oli veoautotäis kontrabasse. Räägitakse, et Neeme Järvi ja Lennart Meri olevat pärast kontserti saarel ära eksinud ning muusikuid oli laululaval rohkem kui publikut.