ERSO sõidab Kihnu saarele kontserti andma

01. juuni 2006.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) sõidab sel laupäeval 29 aasta järel taas Kihnu, et anda saarerahvale rahvamajas tasuta kontsert Eduard Tubina muusikast. ERSO direktor Andres Siitan ütles, et orkestri külaskäiku Kihnu traditsiooniks nimetada ei saa, sest eelmisel korral käidi seal 29 aastat tagasi. «Aga et oleme ikkagi Eesti orkester, siis on meie eesmärk vähemalt püüda jõuda igale poole,» sõnas ta.

Ei mahu lavale

Kihnu sõidab orkester veidi väiksema koosseisuga ehk 70 inimesega, sest kõik 100 orkestranti ei mahuks rahvamaja lavale ära. Kontserti dirigeerivale Kristjan Järvile on see esimene Kihnu külastus nagu paljudele orkestrantidelegi. Siitan käis esimest korda Kihnus mullu ja vaatas siis rahvamaja lavagi üle. Kontsert kannab pealkirja «Tubina tantsud», esitamisele tulevad «Süit eesti tantsudest», «Süit Eesti motiividel», «Süit eesti tantsuviisidest viiulile ja orkestrile», «Eesti rahvatantsud» ja «Sümfoniett Eesti motiividel». Viiulisolist on Tiit Kikas. Kontsert kestab koos veerandtunnise vaheajaga tund ja kolmveerand.

Vallaleht kirjutab

Kihnu vallavanem Annely Akkermann ütles, et täna jõuab kihnlaste kätte vallalehe järjekordne number, kus on ka lugu ERSO saabumisest saarele. Vallavanema sõnul tulevad kihnlased kontserdile kindlasti, sest «see on ju nii huvitav asi». Akermann rääkis, et kihnlased meenutavad praegugi ERSO eelmist külaskäiku. «Ikka vahel räägivad, et ERSO käis ja mängis väljas vana rahvamaja juures, Neeme Järvi oli dirigent,» lisas ta.

Nädalavahetus Kihnus tuleb huvitav veel seetõttu, et avatakse Valdemar Väli maalinäitus, samuti paneb Eagle Visioni omanik Andres Pree kohalikku muuseumi Kihnu Jõnni stendi kõrvale välja Jõnni elusuuruses vahakuju. Kuju on Pree ise valmistada lasknud.