Kalle Randalu Mozarti-vaimustus püsib

26. jaanuar 2006.

Mainekas pianist Kalle Randalu esitab täna, 26. jaanuaril Tartus ja homme, 27. jaanuaril Tallinnas ERSOga W. A. Mozarti klaverikontserdi nr 20 D-moll. «Mozarti muusika on mu elu suur armastus,» kinnitab ta.

Randalu sõnul leidub klassiku loomingus tema jaoks põnevust tänini, kuigi ette kanda ja plaadistada on jõutud palju. «Avastan Mozarti muusikas kogu aeg uusi nüansse, mida seni pole märganud,» räägib ta.

Randalu mäletab tänini esimest kuuldud teost Mozarti heliloomingust – see oli «Väike öömuusika», mida ta klassivend Jüri Alperteni juures kodus kuulis. «Mina jäin, suu lahti, grammofoni vaatama ja sõber Jüri omakorda mind vaatama,» muheleb Randalu. «See teos avaldas mulle niisugust muljet, et koolipoisina mõtlesin: kui nüüd õpiksin korralikult Chopini etüüde mängima, siis võiksin hästi mängida ka Mozartit.»

Pianistil on välja kujunenud ka oma lemmikud – nii armastab ta esitada Mozarti fantaasiaid, samuti klaverikontserti nr 20 D-moll, mis Eestiski ettekandele tuleb.

«Mängin heameelega ka vähetuntud teoseid,» kõneleb Randalu. «Mulle pakub naudingut otsida teoseid nende hulgast, mida publik ehk vähem kuulnud on.» Siiski pole Mozarti looming Randalu sõnul sugugi mitte klaverikeskne, vaid helilooja on mõelnud ka vokaalile, laulvusele või mõnele puhkpillile.

Esitustehniliselt on Mozarti muusika siiski väga nõudlik. «Öeldakse, et Mozart on nagu lakmuspaber – näitab kohe ära muusiku loomuse,» mainib Randalu.

Koostööd ERSO ja dirigent Paul Hillieriga hindab pianist väga heaks ning talle teeb heameelt, et kontsert Tallinnas Estonia kontserdisaalis on juba ammu välja müüdud.

«Tore, et inimesed heameelega kontserdile tulevad – praegu pakutakse väga palju ilusat muusikat,» ütleb ta. «On väga ülev esineda kodusel laval täissaali ees.»

Kontsert
Kalle Randalu ja ERSO Paul Hillieri juhatusel
26.01. kell 19 Vanemuise kontserdimajas ja 27.01. kell 19 Estonia kontserdisaalis (välja müüdud)