Telekanalid koguvad jõulu ajal heategevusraha

03. detsember 2004.

Eesti Televisiooni iga-aastane aastalõpuprojekt «Jõulutunnel» kutsub televaatajaid tänavu üles abistama suhkruhaigeid lapsi – aitama osta kahele suurele lastehaiglale veremonitori ja insuliinipumpa.

«Niisugust masinat pole ühelgi Eesti haiglal,» teab esimesel jõulupühal ETV ekraanile astuv Margus Saar, kes veab «Jõulutunnelit» juba kuuendat aastat. Koos kaassaatejuhi Katrin Viirpaluga veedavad nad ekraanil päeva jooksul kokku viis tundi, et televaataja annetustega aidata Tallinna Lastehaiglat ja Tartu Lastekliinikut.

«Soovime oma saatega jõulude esimese püha kodus veetvale inimesele pakkuda mõnusat seltskonda, aga ka pisukest järelemõtlemist,» kirjeldas Saar saadet. Nii esinevad telestuudios kogu päeva kestel tuntud eesti muusikud, näiteks Ivo Linna, Silvi Vrait, Hanna-Liina Võsa ja ansambel Noorkuu.

Sekka teeb tandem Viirpalu-Saar stuudiointervjuusid ja näitab välisautorite Epp Ehandi, Elo Seliranna, Ulvi Piheli ja Tiina Rebase abiga videolõike nendest inimestest, kes ostetavast masinast abi saaks.

Lastekontsert Estonias

«Me vaatame, kuidas nemad hakkama saavad, ning teeme selgeks, mida suhkruhaigus üldse tähendab ja kuidas see tekib,» selgitas Saar. Mullu korjasid nad televaatajate abiga raha gastroskoobi muretsemiseks, lähemalt tehti tutvust traumahaigetega.

Lisaks traditsioonilisele heategevusprogrammile on ETV produtsent ja toimetaja Piret Suurväli kutsunud kokku hulgaliselt omaaegseid ETV nägusid-staare, kes taas kord pärast pikka eetripausi ekraanile tulevad. Suurvälja sõnul on kindla jah-sõna andnud Ruth ja Rein Karemäe, Rein Järlik ja Märt Müür.

ERSO ja Buratino

«Igaüks neist annab eestlastele edasi oma jõulutervituse, kuid samas tuleb neil olla ka väärikas diktorirollis ning juhatada sisse järgmine saade,» rääkis Suurväli.

Tuntud saatejuhtide plejaad (ligi 30 inimest) jalutab ekraanilt läbi kolme jõulupäeva jooksul 24. detsembrist alates.

Jõululaupäevaks valmib ka populaarse lastesaate «Buratino» tunniajane erishow, mis salvestati Estonia kontserdisaalis hiljuti toimunud ERSO ning Buratino ja tema sõprade lastekontserdil.

Ka toob ETV ekraanile tuntud mängufilmiklassika «Tuulest viidud», lastefilmi «Lõputa lugu» («Neverending Story») ja briti komöödia «Armastus on see» («Love actually»).

Eesti Televisiooni jõulud

• Buratino lasteetendus ja suur jõulukontsert (24.12)
• Lasteekraani muusikastuudio kooride kontsert (24.12)
• Jõuluõhtu jumalateenistuse ülekanne Haapsalust (24.12)
• Jõulufilm «Neverending Story» (24.12)
• Multifilmisari piiblilugudest «Give up Your Old Sins» (25.12)
• Inglise soprani Lesley Garretti ja tema külaliste jõulukontsert (25.12)
• Jõulufilm «Love Actually» (25.12)
• Mati Põldre film «Juuresolek» Valda Rauast (26.12)
• Humoorikas jõuluetendus «Uus jõuluvana» (26.12)
• Portreesaade «Talveingel» Epp-Maria Kokamäest (26.12)
• Leni Riefenstahli dokfilm «Veealune maailm» (26.12)
• Jõulufilm «Tuulest viidud» (26.12)
———————————————-

Kanal 2 jõuluaeg algab tittederohke saatega «Tähed muusikas» ning kulmineerub poplaulja Hannahi ja Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri heategevuskontserdiga.

Mart Sanderi juhitav «Tähed muusikas» on jõudnud varem välja lubatud tulemuseni: saate mulluses osas «Maa tuleb täita lastega» osalenud muusikalistaarid-lauljad Kaire Vilgats, Nele-Liis Vaiksoo, Ruth Selirand ja Ly Lumiste on lõppeva aasta jooksul õnnelikeks emadeks saanud ja tulevad taas saatesse kokku.

«Reporteri» erisaade

Jõulude esimesel pühal on emadega koos kaamerate ees pisikesed Ron Jonatan (Nele-Liis Vaiksoo poeg), Alfred-Aleksander (Kaire Vilgatsi poeg), Kärd Kristel koos õe Katriin Rebecaga (Ruth Seliranna tütred) ja Liset (Ly Lumiste tütar).

Jõuluõhtul jõuab ekraanile ka uudistemagasini «Reporter» jõulueri. Kolm nädalat enne erisaadet on aga kanali programmijuht Olle Mirme sellest rääkides napisõnaline.

«Tean, et toimetusel on nii mõnigi üllatus varuks, aga rohkem ma praegu ei ütleks,» sõnas ta. Seejärel näevad televaatajad «Maie ja Valduri vägiteo» erisaadet, kus pered peavad aja peale jõulumõistatusi lahendama.

24. detsembril lõpeb ka tõsielusarja «Baar» kolm kuud kestnud ühiselu Tallinnas – reede õhtul lahkuvad kaks finalisti saatest ja jäävad ootama nädal aega kestvat televaatajate hääletust, et siis vana-aastaõhtul suurfinaaliks taas kaamerate ette tulla.

«Kuigi televaatajad väidavad juba ammu, et kogu saade käib stsenaariumi järgi ja eks meie selle Liisi ja Kristjani paari panime, siis ma tõepoolest ei tea, kes lõpuks saatesse jäävad,» naeris Mirme.

Oscari nominendid

Oma filmiprogrammi on Kanal 2 võtnud filmid, mis Mirme hinnangul sobivad jõuluaega imehästi.

«Mõnus ja muhe perekesksus ning mõnus koosolemine» iseloomustavat just Nicholas Cage’i filmi «Pereisa» ja esimesel jõulupühal näidatavat filmi «Jerry Maguire» (see menukomöödia kandideeris 5 Oscarile, tõi Cuba Gooding Juniorile parima kõrvalosa Oscari, Tom Cruise’ile parima peaosa Kuldgloobuse ja oli läbimurdeks Renée Zellwegerile).

Jõuluprogrammi kõige erilisemaks saateks peavad Kanal 2 tegijad aga äsja oma teise albumi üllitanud poplaulja Hannahi heategevuskontserti, mille kaks osa on eetris esimesel ja teisel jõulupühal.

Kontsert lindistatakse Estonia kontserdisaalis, saates kõlavad Hannahi ballaadid, saatjaks Eesti Riiklik Sümfooniaorkester.

Saate vältel on ka kõigil televaatajatel võimalus heategevuskampaanias osaleda, annetades raha traumade tagajärjel voodihaigeks jäänud laste toetuseks.

Kanal 2 jõulud

• «Reporteri» jõulueri (24.12)
• Erisaade «Maie ja Valduri vägitegu» (24.12)
• Mängufilm «Family Man» (24.12)
• «Tähed muusikas» jõulusaade (25.12)
• Mängufilm «Jerry Maguire» (25.12)
• Mängufilm «Kiri pudelis» (25.12)
• «Hannahi heategevuskontsert koos ERSOga» (25., 26.12)
• Mängufilm «North» (26.12)
• Mängufilm «The Quick and the Dead» (26.12)
———————————————-
Mulluse «Kes tahab saada miljonäriks?» erisaate asemel kogub TV 3 tänavu heategevusraha uues mälumängus «Rooside sõda», lisaks näidatakse heategevuskontserti ja oma auhinna saab ka Eesti parim noornäitleja.

Paljud TV 3 sügishooaja projektid lõppevad vahetult enne jõule – nii jõuab 18. detsembril finaalini «Džunglistaar» ning paar päeva hiljem, jõulunädala algul hakkab telekanal näitama «Naistevahetuse» erisaateid.

Jõululaupäeval kohtub Kristjan Jõekalda juhitud «Rooside sõjas» Eesti perekondade asemel TV 3 enda perekond: vastamisi on uudistetöötajad Lauri Hussar, Sirje Eesmaa, Sven Soiver ja Mari Torga ning kanali ekraaninäod Tiina Ristimets, Kadri Kõusaar, Indrek Ojari ja Marek Sadam.

Lõbus mõõduvõtt

TV 3 pressiesindaja Annely Adermann kinnitas, et ehkki sel aastal valiti aastalõpu heategevussaateks «Rooside sõda», näevad vaatajad uuel aastal siiski ka teleshow «Kes tahab saada miljonäriks?» erisaadet.

Adermann oli nõus avaldama, et uudistetöötajad jäid sedapuhku lõbusas mõõduvõtmises kaotajaks ning auhinnaraha sai TV 3 saatejuhtide meeskond.

«Et võidusumma jäi tagasihoidlikuks, otsustas kanal heategevuslikel eesmärkidel summa ise «ümmargusemaks» muuta,» rääkis Adermann. Nii saavad Peeteli koguduse lastekodu kodutud lapsed endale jõulukingiks 10 000 krooni: kingi saaja valis välja pere ise.

Noornäitleja preemia

Omamoodi head teevad ka mälumängu «Kuldvillak» viimaste saadete külalised, Eesti näitlejad. Juba kolmandat aastat järjest koguvad nad raha Eesti parimale noornäitlejale. Ehkki saated on juba salvestatud, ei ole võidusumma suurust ja saajat veel avaldatud. Pärast eriprojekti lõppemist 25. detsembril läheb saadegi jõulupuhkusele.

TV 3 jõulukalendrist leiab mitmed kontserte, nagu näiteks Eino Baskini juubelikontsert, Meero Muusiku laululaste kontsert «Väike küünal», heategevuskontsert «Elu, armastan Sind!» ja «Imehäälne Maria Listra».

Nagu ETV, nii on ka TV 3 jõulude ajal programmi lisanud pärleid filmiklassikast, näiteks «Kabaree» või «Helisev muusika». Filmikavast leiab ka kogu perele mõeldud naerutajad «Shrek», «Kuidas Grinch jõulud varastas» ja «Vanad ja kobedad».

TV 3 jõulud

• «Õige valiku» jõulueri (24.12)
• Eino Baskini juubelikontsert «Viimane vint» (24.12)
• «Imehäälne Maria Listra» (24.12)
• Heategevuskontsert «Elu, armastan Sind!» (24.12)
• Mängufilm «Shirley Temple’i lugu» (24.12)
• «Kuidas Grinch jõulud varastas» (24.12)
• Meero Muusiku laululaste kontsert «Väike küünal» (24., 25.12)
• «Maailma muusikaauhindade jagamine» (25.12)
• Mängufilm «Vanad ja kobedad saavad jalad alla» (25.12)
• «Kuldvillaku» jõulueri: aasta noore näitleja auhind (25.12)
• Mängufilm «Jõuluks koju» (25.12)
• Animafilm «Shrek» (25.12)
• Mängufilm «Kabaree» (26.12)
• «Hoia ja keela! – jõulu-eri» (26.12)