Buratino aitab lastel klassikakartusest üle saada

19. november 2004.

Laste telelemmik Buratino ja tema ekraanisõbrad annavad sel nädalal koos sümfooniaorkestriga Estonia kontserdisaalis neli kontserti, et meelitada noori klassikalist muusikat kuulama.

Tänaseks juba väljamüüdud nelja kontserdiga soovib Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) muidu ehk klassikalist muusikat pelgavatesse noortesse pisutki muusikaarmastust süstida.

«Klassikaline muusika – see pole midagi kõrget ja kauget või midagi eriti suurt ja tähtsat, tuleb ainult kohale tulla ja kuulata,» õpetas ERSO produtsent Gea Mägi.

Keegi ajas midagi segi

Nii on nad endale appi kutsunud tegelased Eesti Televisiooni ülipopulaarsest lastesaatest «Buratino tegutseb jälle» ehk Buratino (Priit Võigemast), Malvina (Maria Soomets), Artemoni (Karol Kuntsel) ja Pierrot’ (Anti Reinthal).

Vastavalt stsenaariumile saabuvad telekangelased kontserdi algul lavale sooviga esineda oma kammipillide ansambliga.

Ootamatult aga selgub, et keegi on midagi segamini ajanud ja samaks ajaks saali ka sümfooniaorkestri kutsunud. Lahkumise asemel otsustab nelik oma laulud koos suure orkestriga ette kanda.

Lisaks saatest tuntud lauludele kuulevad väikesed kontserdikülastajad aga ka maailmaklassikasse kuuluvaid sümfooniaorkestri palu. Nii näiteks kannab ERSO Toomas Vavilovi juhtimisel ette Edvard Griegi kirjutatud «Mäekuninga koopas».

Muheda jutuga tutvustavad Buratino ja sõbrad lastele sümfooniaorkestri pille ning heliloojate tööd.

«Jah, muidugi võis helilooja mürtsuva muusikaga mõelda koopas tantsivat trolli, aga kui julgemad lapsed saalis teisiti arvavad, siis on neil ka õigus,» rääkis Mägi.

ERSO-le oluline üritus

Neljal kontserdil mängitakse ja lauldakse «Buratino…» stsenaariumi kirjutanud Wimbergi käsikirja alusel ning laulud on loonud ja ERSO-le seadnud Tauno Aints.

Kontsertidega tähistab ETV Buratino ja sõprade kaheaastast ekraanimenu ja näitab kontserdi tunniajast salvestust jõuluõhtul.

Gea Mägi sõnul on lastekontsertide korraldamine sümfooniaorkestrile üks olulisemaid töid. «Ühelt poolt ärgitame lapsi huvituma klassikalisest muusikast, teisalt aga kasvatame sellega endale ju uut publikut,» nentis ta.

Mullu aastalõpu lastekontserti ei tehtud, veelgi varem on aga lapsed näinud-kuulnud Olav Ehala laule filmist «Nukitsamees».