Ilmus uus CD Arvo Pärdi muusikaga, esitajaks eestlased

15. mai 2004.

Eile jõudis Euroopas müüki Arvo Pärdi muusikaga heliplaat «Pro & contra», millel Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit juhatab dirigent Paavo Järvi. Plaadi annab välja seesama Virgin Classics, mille märgi all ilmus ka tänavu veebruaris Grammy-auhinna võitnud salvestis Paavo Järvi, ERSO, Eesti Rahvusmeeskoori ja tütarlastekooriga Ellerhein.

Virgin Classics kuulub plaadikontserni EMI koosseisu ning selle plaate levitatakse üle kogu maailma. Eestisse jõuavad Virgin Classicsi plaadid hulgimüügifirma Pedrobeat kaudu.

Varem on ERSO ja Paavo Järvi juba teinud Inglise plaadifirmale ühe plaadi Arvo Pärdi sümfoonilise muusikaga («Summa», 2002). Uue albumiga ilmub esmakordselt CD-l Pärdi teos «Meie aed», mis algselt nägi ilmavalgust Melodija vinüülplaadil 1960. aastatel.

Ülejäänud palad plaadil on Arvo Pärdi 1. ja 2. sümfoonia (kirjutatud vastavalt 1963 ja 1966), «Pro et contra» (1966), «Kollaaþ teemal B-A-C-H» (1964) ja «Perpetuum mobile» (1963).

Tšellosolist on nimekas norralane Truls Mørk, keda peetakse praegu üheks maailma esinumbriks oma pillil. Mørk esitas Pärdi «Pro et contra» eelmise aasta augustis Tallinnas koos ERSOga. Postimehele antud intervjuus ütles ta, et Pärdi teos on väga intrigeeriv.

Arvo Pärdi 1. sümfoonia on Paavo Järvi Virgin Classicsile varem korra juba salvestanud – 1997. aastal Stockholmi Kuningliku Filharmoonia orkestriga. Samuti on sellest ja ka 2. sümfooniast oma tõlgenduse plaadifirmale BIS 1989. aastal teinud Neeme Järvi. Viimane plaadistas 1993. aastal Chandosi märgi all nii Pärdi 2. sümfoonia kui ka «Kollaaži teemal B-A-C-H».

Kuigi Virgin Classicsi veebilehel plaadi ilmumist kinnitav info veel eilegi puudus, kinnitas Eestis EMI toodangu promotsiooni ja levitamisega tegelev Andra Arula Pedrobeatist, et siinsetesse plaadipoodidesse on Arvo Pärdi muusikaga uut plaati oodata ülejärgmisel nädalal.

Juuni alguspäevil juhatab Paavo Järvi Prantsuse Raadio orkestriga Pariisis Arvo Pärdi teose «Fratres» orkestriversiooni. Samal kontserdil kõlab ka Erkki-Sven Tüüri viiulikontsert.

Arvo Pärt
«Pro & contra»
Virgin Classics 2004