Grammy-võit on suur samm edasi

10. veebruar 2004.

Grammy-võit on eesti muusika pommuudis. Koorimuusika kategoorias kuulutati New Yorgis pühapäeva öösel toimunud tseremoonial võitjaks firma Virgin Classics plaat Sibeliuse kantaatidega, kus esitajateks ERSO, RAM ja Ellerheina tütarlastekoor.

Paavo Järvi, Tiia-Ester Loitme ja Ants Soots saavad koju uhkelt raamitud Grammy-plaadi. Eelmisel aastal olid Grammy-võidus osalised mõned noored eesti muusikud Kremerata Balticast. Varem on kandideerijate seas olnud Tõnu Kaljuste, Arvo Pärt ja Kristjan Järvi, kuid pärisvõit tuleb Eestisse esmakordselt.

Võit oli ootamatu

Põnevust lisas, et koorimuusika kategoorias oli tänavu viie võidusoosiku seas ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Paul Hillieri plaat «Baltic Voices I»

Eile Londonis viibinud Paavo Järvi sai teada Grammy-võidust öösel umbes kella kahe paiku, kui Cincinnati orkestri pressiesindaja telefonikõne ta voodist üles ajas. Arvuti juurde tormanud Järvi veendus veebilehte grammy.com külastades oma silmaga, et jutt ei ole nali.

«Ma olin siiralt üllatunud juba siis, kui just see plaat ilmus Grammy kandidaatide nimekirja,» rääkis dirigent lühikeses telefoniusutluses. «Aga võitu ei osanud küll oodata.»

Tausta selgitades osutas Järvi sellele, et klassikalise muusika müük on praegu madalseisus ja plaadifirmad kipuvad rõhku panema kas kuulsate ooperistaaride turustamisele või popihõngulistele crossover-projektidele.

Järgmisel plaadil on Grieg

Jean Sibeliuse vähetuntud teostega plaat on selles trendis kahtlemata erandlik. «See oli minu idee,» ütles Paavo Järvi kõhklemata. «Ma tahtsin teha veidi teistmoodi. Pakkusin plaadi kava Virgin Classicsile ja nemad nõustusid selle välja andma.»

Kaks aastat tagasi asus Paavo Järvi ERSO kunstiliseks nõustajaks. Uudist sellest kajastas muusikapress välismaal. Paavo Järvi nimel on kaalu.

Koostööga kaasnes muusika salvestamine Inglise firma EMI tütarkompaniile Virgin Classics. Grammy võitnud Sibeliuse kantaatide salvestus oli juba kolmas ERSO ja Paavo Järvi plaat välisfirmale.

«See on väga tõsine muusika ja tõsine plaat. Tulevikus on mul ehk kergem pakkuda neile oma pisut imelikke projekte,» arvas Järvi.

Grammy-võit on muusikule kui suure reklaamiga visiitkaart. See on kui argument, mis loeb, kuna Grammy on muusikaauhind, mida teatakse kogu maailmas.

«No, selle populaarsus on muidugi suur just rockmuusika ja popmuusika pärast,» lausus Järvi. «Grammy on Ameerikas kohutavalt tähtis, kuna staaride pärast kirjutatakse ja räägitakse sellest palju. Ning klassikaringkonnale on Grammy mõnes mõttes veel olulisem, sest kõigi teistega samas seltskonnas saab see muusika laiema kõlapinna.»

Septembris asub Paavo Järvi taas Tallinnas ja taas ERSO, rahvusmeeskoori ja Ellerheina tütarlastekooriga salvestama heliplaati Virgin Classicsile. Seal kõlab Edvard Griegi muusika tsüklist «Peer Gynt».

Dirigendi sõnul pole sellise koosseisu ja seadega «Peer Gynti» varem salvestatud. Ilmumisjärge ootab veel üks ERSOga tehtud plaat Virgin Classicsile, kus kõlab Arvo Pärdi muusika.

Äsjase Grammy-võidu kohta lisas Paavo Järvi, et kõige rohkem rõõmustab teda see, et plaat tehti sisuliselt valmis Eestimaal.

«Selle üle olen ma eriti uhke. Muidu kiputakse ju arvama, et Eestis saab muusikat teha ainult kohalikul tasemel. Aga siin oli siinne salvestustehnika ja helimeister, omad esitajad. Auhind näitab, et järelikult saab ka Eestis teha muusikat rahvusvahelisel tasemel. See on suur samm edasi.»

ERSO kergitas eile pärast päevast proovi shampuseklaase. Pärast kolmapäevast kontserti Olari Eltsiga esineb meie esindusorkester neljapäeval Helsingis.

Grammy-plaat
«Sibelius Cantatas»
Jean Sibeliuse kantaadid orkestrile ja koorile.
Esitavad Paavo Järvi ja ERSO, Tiia-Ester Loitme ja Ellerheina tütarlastekoor, Ants Soots ja Eesti Rahvusmeeskoor.
Salvestus: Maido Maadik, Estonia kontserdisaalis 2002. aasta septembris.
Virgin Classics, 2003