ERSO eksitas publikut

15. november 2003.

Eile hommikul teatas Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri direktor Andres Siitan avalikkusele, et orkester jätab ära väljakuulutatud jõulukontserdid Tartus ja Pärnus. Õhtupoolikul lükkas sama mees oma hommikuse jutu ümber, teatades, et kontserdid ikkagi toimuvad.

Õhtuses pressiteates märkis Siitan, et määravaks sai «suur hulk telefonikõnesid oma kuulajatelt». Postimehe usutluses tunnistas ERSO direktor, et ajakirjanduses tekitati küll segadus, ent teatud mõttes oli see vajalik.

Organisatsioonid tülis

«Ma ei tahaks kommenteerida, mis päeva jooksul juhtus. Reaktsioon oli meie jaoks ootamatult suur just publiku poole pealt. Toimusid ka positiivsed nihked nendes küsimustes, mis olid varem kontserdi ärajäämise põhjusteks,» rääkis Siitan.

Hommikul põhjendas Siitan kavamuutust kulutuste planeerimatu kasvuga. Orkestrile olevat tulnud üllatusena, et Vanemuise kontserdimaja üür on kevadega võrreldes kerkinud 8000 kroonilt 10 000 kroonile. Et reklaamikampaania polnud veel käivitunud, ei oleks tagastamist vajavate piletite hulk olnud suur. Pärnus polnud ostetud veel ühtegi piletit.

Probleeme seoses Eesti Kontserdi saalide üürimisega on ka Filharmoonia Kammerkooril, mille eelarves sarnaselt ERSOga moodustab lõviosa riigilt saadav toetus.

Samas lükkas Eesti Kontsert ERSO väite kontserdisaali hinnatõusust otsustavalt ümber. Belgias viibiva Eesti Kontserdi direktori Aivar Mäe sõnul on tegemist katsega orkestrile järgmise aasta eelarvesse raha juurde kaubelda.

2004. aasta riigieelarve projektis on kavandatud kontsertorganisatsioonide majandustegevusest tekkiva tulu kasvuks 7,4 miljonit krooni ehk ligemale 28 miljonit krooni rohkem kui 2003. aastal. ERSO 16,5 miljoni kroonises eelarves moodustab riiklik toetus 15,2 miljonit krooni.

Ministeerium sekkus

Pärast hommikust pressiteadet kohtus Siitan kultuuriministeeriumis muusikanõunik Margit Peiliga. Nõuniku sõnul pole arusaamatused riiklikul rahastamisel olevate organisatsioonide vahel uus probleem, ent ERSO käitumisviisi nimetas ta kummaliseks. «Asume koos lahendusi otsima tuleval nädalal, kui Aivar Mäe välismaalt saabub,» ütles Peil.

ERSO jõulukontserdid leiavad aset 20. detsembril Tallinnas, 21. detsembril Tartus ja 22. detsembril Pärnus. Orkestrit juhatab Paavo Järvi, klaverisolist on Kalle Randalu, laulavad Eesti Rahvusmeeskoor, Peterburi Maria teatri solistid ja Ellerhein. Kavas on Beethoveni 9. sümfoonia ja Mozarti 20. klaverikontsert.