ERSO annab täna Itaalia turnee viimase kontserdi

30. oktoober 2003.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester annab täna õhtul Kirde-Itaalias Udines oma Itaalia-tuuri viimase kontserdi.

Homme varahommikul maandub Estonian Airi charterlend Trieste-Tallinn orkestrantidega juba Eestis.

ERSO andis kolmenädalase tuuri jooksul 14 Itaalia linnas kokku 17 kontserti, 500–2000-kohalised saalid olid valdavalt välja müüdud.

Rahvusorkestri ringreisi kaalukaim esinemispaik oli Milano Giuseppe Verdi nimelise konservatooriumi suur saal, kus anti koguni kaks kontserti. Kõige ootamatum kontserdipaik oli Põhja-Itaalia mägilinnakese Sondalo spordihall, mis väljast meenutas rohkem Tehvandi suusabaasi ja seest Kalevi spordihalli. Samuti üllatasid Lamezia Terme koolisaal ja Bari linna Sheratoni hotelli konverentsisaal.

“Kontsert hotellis võib küll kõlada ootamatult, aga tegelikult oli Bari kontsert teise Milano kontserdi kõrval üks õn-nestunumaid. Saalis oli väga palju publikut ja suurepärane õhkkond, tegu oli hooaja avakontserdiga ja meeleolu see-tõttu eriti pidulik,” rääkis ERSO direktor Andres Siitan.

Kuna tuuri kondikava oli paika pandud kaks aastat tagasi, mil ERSO positsioon ei võimaldanud neil Itaalia agentuurile erilisi nõudmisi esitada, pidi orkester esimesed üheksa kontserti andma järjestikustel õhtutel, kusjuures esimene Milano esinemine oli saabumispäeva õh-tul. Orkestrante kurvastas, et neil ei jäänud sõitmise, proovide ja kontsertide vahel näiteks Milanos rohkem aega linna vaadata kui napilt paar tundi.

Siitani sõnul kompenseerisid õnnestunud kontserdid reisivintsutusi. Vabadel päevadel käisid muusikud San Marinos, Veneetsias ja puhkasid mere ääres.

“Muidugi oli kaks eri maailma esineda Põhja-Itaalias ja Lõuna-Itaalias. Lõuna-Itaalia kohalik korraldus oli alla igasugust arvestust, näiteks tekkis Palmi kontserdi eel olukord, kus sõitsime esinema, teadmata, mis kell kontsert algab. Palmi kontserdipaik oli ka sõna otseses mõttes kultuurimaja, sellises pole ERSO ammu esinenud.”

Tuuri tõrvatilgaks osutus poola pianist Karol Radziwonowicz, kelle oli ERSO ette soleerima kutsunud Itaalia agentuur. “Saime hea õppetunni, et põrsast kotis ei tohi osta, kas orkester või dirigent peab solisti enne tundma,” märkis Siitan. “Alguses lootsime, et poolakas harjutab ja muutub ajapikku paremaks, aga aegamööda selgus, et tegu ongi kehva pianistiga.”

Siitani kinnitusel oli Itaalia ringreis ERSO jaoks kokkuvõt-tes väga kasulik, arendav ja õpetlik kogemus. “Saime ennast näidata ja proovile panna, õpime nii selle reisi heast kui halvast. Sellist kolme nädalat pole ERSO-l varem olnud.”

ERSO esitas oma Itaalia-tuuril Elleri, Brahmsi, Mahleri, Prokofjevi, Tšaikovski jt teoseid.

Rahvusorkestri järgmised Eesti kontserdid tulevad 14. ja 15. novembril Tartus ja Tallinnas, need tähistavad helilooja Artur Kapi 125. sünniaastapäeva.