Kalev Kuljus pürib maailma tipporkestrisse

05. veebruar 2002.

Oboemängija Kalev Kuljus on tegemas ajalugu. Esimese eesti pillimehena esineb ta varsti koos maailma üheks parimaks orkestriks peetava Berliner Philharmonikeriga ning silmapiiril terendab võimalus pärast katseaja läbimist asuda ülikuulsasse orkestrisse tööle.

Nimelt on vabanenud üks kahest esimese oboe toolist. Kalev Kuljusega võtsid eelmise aasta sügisel ühendust orkestri esindajad ning pakkusid talle võimalust osaleda konkursis sellele kohale. Otsustavaks sai 26-aastase Kuljuse kevadine võit Praha konkursil.

Viieteistkümne Euroopast ja Ameerikast pärit kandideerija seast valiti kaks nädalat tagasi välja neli, kes katseajaga võeti käimasoleval hooajal orkestri juurde tööle. Kõik nad mängivad mitu kontserti Berliini filharmoonikute ridades ning ühega neist sõlmitakse hiljem tööleping. Üks üritaja neljast on Kalev Kuljus.

Tööleping kaalul

Märtsi alguspäevadel mängib Kuljus Berliinis kolm kontserti. Orkestrit juhatab Günter Wand ning kavas on Haydni ja Bruckneri sümfooniad. Järgmised etteasted toimuvad Kuljusel aprilli alguses, kui Salzburgis on vaja mängida Beethoveni muusikat.

Kaalul on hinnaline tööleping maailma tipporkestri ridades. Kalev Kuljus tunnistab, et läheb täiega üritama ja püüab anda endast kõik. Ta on neljast konkureerijast noorim. Tema hinnangul võib otsustusi mõjutada seegi, et üks neljast on sakslane ja kõik peale tema on hetkel tööl teistes saksa orkestrites.

Samuti on kaks Kuljuse konkurenti tema sõnul maailmas juba tunnustatud oboemängijad, kes annavad regulaarselt soolokontserte ja teevad meistriklasse.

Valikuvõimalused kasvavad

Kalev Kuljus töötab praegu Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris ja osaleb NYYD En- semble’i projektides. Berliini Filharmoonikute ridadesse pürgimisse suhtub ta rahulikult. Lubab teha kõik, mis temast oleneb, ning annab endale aru, et isegi kui õnn naeratab kellelegi teisele, on tal pärast seda katsumust rahvusvahelisel areenil ometi senisest palju enam valikuvõimalusi.

Berliner Philharmoniker asutati 1882. aastal. Ajavahemikus 1955-1989 oli orkestri kunstiline juht legendaarne Herber von Karajan.

Praegu on viimast hooaega orkestri eesotsas Claudio Abbado. Sügisel aga alustab sellel postil tööd energiline inglise staardirigent Simon Rattle.

Kuigi enamiku orkestri koosseisust moodustavad sakslased, kuulub kollektiivi ridadesse ka hulgaliselt muusikuid Euroopa riikidest ning kaugemaltki.

10. kuni 24. veebruarini esineb Kalev Kuljus koos pianisti Marko Martiniga sarja «Nordic Talents» projekti «Upbeat» raames Norras, Rootsis, Lätis, Leedus ja Eestis.

18. veebruaril võib teda kuulda mängimas Pärnus ja 19. veebruaril Tallinna raekojas.