ERSO juubelikontserti juhatab homme maestro Neeme Järvi

15. detsember 2011.

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 85. aastapäeva kontsert toimub Estonia kontserdisaalis homme õhtul orkestri kunstilise juhi ja peadirigendi Neeme Järvi juhatusel. Imposantses kavas on kaks 20. sajandi kaalukamat sümfooniat – Eduard Tubinalt ja Dmitri Šostakovitšilt.

ERSO 16. detsembri kava kannab pealkirja „Sõjasümfooniad“. „Sõjakat pealkirja kandev kontsert on tegelikult pilguheit keerulisele perioodile nii ERSO kui kogu maailma ajaloos: II maailmasõja ajal lahkusid Eestist paljud tuntud kultuuritegelased, teiste seas helilooja Eduard Tubin, Ringhäälingu orkestri toonane peadirigent Olav Roots ning mitmed orkestrandid,” seisab ERSO pressiteates.

Ettekandele tuleb kõigepealt Eduard Tubina Sümfoonia nr 5, mis on loodud väga meisterlikus, kohati lausa valusalt haaravas kujunduses sõja- ja kodumaalt lahkumise raskete mälestuste ajel Stockholmis 1946. aastal. See sümfoonia, jõudnud siiski ka meistri sünnimaale, avaldas meie toonasele noorte heliloojate põlvkonnale suurt eeskujuandvatmõju.

Teisena ettekantava Dmitri Šostakovitši legendaarse Sümfoonia nr 7 (“Leningrad”) lõpetas helilooja 1941. aasta detsembris, niisiis täpselt 70 aastat tagasi, viibides Leningradi blokaadis, ning see levis natsismivastase võitluse sümbolina kulutulena Venemaal ning välismaal eeskätt Ameerikas ja hiljem mujalgi, olenevalt sõjaolukorrast.

Enne homset kontserti kell 18 esitletakse esmakordset suuremat koguteost juubilari kohta: trükist on ilmunud raamat „Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Raadioansamblist riigi esindusorkestriks“. Selle kahes keeles väljaande on koostanud ERSO toimetaja Maarja Kasema. 144-leheküljelises raamatus on ligi 200 illustratsiooni ja koostamisel on tuginetud ERSO arhiivimaterjalidele, pressis ilmunud artiklitele ja arvustustele ning Ivalo Randalu, Maia Lilje, Tiina Mattiseni, Toomas Velmeti, Maarja Kasema ja Virve Normeti seni avaldamata uurimustele.

Neeme Järvi oli see, kes ka esimesena plaadistas Eduard Tubina kõik sümfooniad, täites vahetult enne meistri lahkumist talle antud lubaduse. Kahjuks ei elanud helilooja esimese CD ilmumiseni 1983. aastal.

Esimene plaat ilmuski Rootsi firmalt BIS Sümfooniast nr 4 Bergeni Filharmoonia orkestriga ning selle kõrval oli ka Sümfoonia nr 9 plaadistus Göteborgi Sümfoonikutega (GSO), väljaandmise aastaks 1983. 1986. aastal järgnes neile Sümfoonia nr 10 plaat samuti Göteborgi orkestriga. Veel samal aastal anti Neeme Järvi käe all välja Tubina Sümfoonia nr 2 ja nr 6 plaadid Rootsi Raadio orkestriga ning ka Sümfoonia nr 5 Bambergi Sümfoonikutega, kõik firmalt BIS, ning 1987 valmisid Rootsi Raadio sümfooniaorkestri ettekandes (BIS) Sümfoonia nr 3 ja nr 8 plaadid. Kõik sümfooniad said BIS-i plaatidele aastaks 1988.

Kuigi Eduard Tubina kui emigrandi looming oli mitte soovitav Nõukogudes Eestis, plaadistas Neeme Järvi ka juba siin ERSO-ga firma „Melodija“ LP-le helilooja Kuuenda sümfoonia, mis tänulikult ka helilooja enda kätte Rootsis jõudis.

Dmitri Šostakovitši loomingust on Neeme Järvi plaadistanud samuti kõik tema 15 sümfooniat: Sümfooniad nr 1-10 firmale Chandos ning Sümfooniad nr 11-15 firmale Deutsche Grammophon.

Homse kontserdi kannab üle Klassikaraadio (helirežissöör Maido Maadik) ja vahendab selle EBU-le „Põhja- ja Baltimaade“ kontserdisarjas ülekandeks paljudes riikides.

ERSO-l on aastavahetuseni ees pärast homset veel neli kontserti: „Jõuluoratoorium“ Tõnu Kaljuste juhatusel ja aastavahetuse kontserdid Andres Mustoneni käe all.

http://www.epl.ee/news/online/erso-juubelikontserti-juhatab-homme-maestro-neeme-jarvi.d?id=63357688