ERSO avas ajastu vaimust kantud kellakõlalise hooaja 

18. september 2024.

ERSO pressiteade, 18.09.2024

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 98. kontserdihooaeg avati ERSO tellimusel valminud Erkki-Sven Tüüri teose „Sulavad kellad“ esmaettekandega. Avakontserdi ja terve hooaja läbiv teema on kellakõla oma erinevates vormides ja tähendustes.

„Kellahelinaga on viimasel aastatuhandetel teada antud peaaegu kõike,“ sõnas ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts. „Sünnist surmani, katkust ja tulekahjudest rünnakuni, rääkimata muidugi aisakelladest, lehmakelladest jne. Eelkõige aga kutsub kell riitusele. Ei ole tseremoniaalsemat heli, kui seda on kellakõla,“ selgitas Elts kellade temaatikat. 

Erkki-Sven Tüüri orkestriminiatuur „Sulavad kellad“ on lihtsate assotsiatiivsete kujundite loomisele üles ehitatud kõlapilt. „Võetagu seda kasvõi sürreaalse kujutlusena,“ rääkis esiettekandel viibinud helilooja Erkki-Sven Tüür. „Teatavat fooni võiks luua ka fakt, et ca 150 000 kirikukella sulatati teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa sõjamasina tarvis. Asjade seisu tänasel päeval teab igaüks, ega ajastu vaimust pole pääsu – ka mitte heliloojal…,“ tõdes Tüür. 

Hooaja avakontserdi kavas olid veel Ester Mägi „Kerkokell“ Rasmus Puuri orkestriseades, Erich Wolfgang Korngoldi viiulikontsert ja Hector Berliozi „Fantastiline sümfoonia“. Viiulil soleeris Deutsche Grammophoni artist Bomsori Kim. Bomsori on lennuka karjääriga Lõuna-Korea viiuldaja, kes on sage külaline maailma kõige prestiižsematel kontserdilavadel. Ta on võitnud rahvusvahelise ARD konkursi ning saanud preemiaid Tšaikovski, Kuninganna Elisabethi, Jean Sibeliuse, Joseph Joachimi ja paljudelt teistelt rahvusvahelistelt konkurssidelt. Tema soleerimisel tuli esitusele muusikalise imelapse Erich Wolfgang Korngoldi viiulikontsert. 

ERSO juhatuse liikme Kristjan Halliku sõnul aitas orkestril alanud hooajaks kindlamaid valikuid teha asjaolu, et eelmise aasta jaanuarist sai ERSO peasponsoriks Iute Group. „Iute eesmärk meie toetajatega liitudes oli, et sellel oleks tuntav mõju ja see väljendus ka toetuse suuruses. Kuna kokkuleppeid dirigentide ja solistidega tehakse pikemalt ette, siis see toetusleping aitas alanud hooajaks teha julgemaid valikuid, sihtida kõrgemale. Nüüd ongi käes selle suurepärase koostöö esimesed viljad, mida me saame koos lõigata,“ selgitas Hallik.

Eesti finantstehnoloogia ettevõte Iute Group toetab ERSOt minimaalselt kolm aastat ja 360 000 euroga. Pooled on jätnud endale võimaluse pikendada seejärel lepingut veel kaheks aastaks ja kokku 600 000 eurose mahuni. Sel kevadel tunnustas Kultuuriministeerium Iute Groupi ERSO toetuse eest „Kultuurisõber 2023“ tiitliga.

ERSO 98. hooaja avakontserdi eelkontserdil tänas ERSO kõiki oma pikaajalisi toetajaid ja koostööpartnereid. Tänukirja pälvisid ERSO peasponsor Iute Group, kontserdisarjade toetajad Epiim, Liviko, Nordaid, Nordic Catering ja Radisson Collection Hotel, Tallinn ning koostööpartnerid MyFitness, SA Tallinna Lastehaigla ja Chemi-Pharm.

Vaata galeriid ERRi kodulehel.