Näitus “Peeter Lilje 60″ Pärnu kontserdimajas

22. detsember 2010.

Oktoobris tähistas ERSO oma kauaaegse peadirigendi Peeter Lilje (1950–1993) 60. sünniaastapäeva. Lisaks Neeme Järvi juhatusel antud menukatele kontsertidele Tallinnas ja Pärnus valmis sel puhul ka näitus, mis annab ülevaate Peeter Lilje õpingutest, pikaajalisest koostööst ERSO ja Estonia teatriga, gastrollidest, tööst Soomes, perest ja sõpradest. Tegemist on esmakordse mahuka ning rohkete fotodega illustreeritud ülevaatega varalahkunud talendi elust, kelle tegevust on jäänud meenutama paljud kaunid kontserdi- ja teatrielamused, salvestused ning loomulikult inimesed. Kauaaegne sõber ja kolleeg Mikk Mikiver on teda iseloomustanud järgmiselt: „Partei asemele valis ta partituuri, intriigitsemise asemele interpreteerimise. Tundlik, haavatav, õrn. Ja äge, kui muusika asemel kiputi noote mängima. Selline oli Peeter Lilje.“

Näituse koostasid Tiina Mattisen, Maia Lilje ja Maarja Kasema, kujundas Heili Roos. Pärast esmaesitlust Estonia kontserdisaali fuajees läks näitus Eesti-turneele ning kuni jaanuari lõpuni on seda võimalik vaadata Pärnu kontserdimaja galeriis.

http://www.24tundi.ee/?id=364392